tips - make up: flawless skin


Okej, jag är kanske inte någon utbildad make-up artist, men jag kan faktiskt smink. Och jag blir så extremt trött på att läsa folk som ger "sminktips" som inte alls stämmer, så nu tänkte jag dela med mig av lite tips till er. Vet inte om ni tycker det här är intressant eller inte, men ni väljer ju själva om ni vill läsa det eller inte!
Vad ska jag ha för foundation? Ja, det beror helt på vilken hudtyp du har. En och samma foundation funkar aldrig för alla. Något jag tycker är viktigt är att lägga lite mer pengar på en foundation, speciellt om man har lätt för att få oren hy då dom dyrare produkterna oftast har bättre ingredienser i sig och täpper inte till porerna på samma sätt som dom lite billigare. Men om du inte har råd så är det självklart inget problem, bara var nogrann med sminkborttagningen!

Först och främst tänkte jag berätta om olika hudtyper så ni säkert vet vilken ni är.

Fet/oljig hy - glansig, ofta lätt att få finnar. Blandhy - torr eller normal hy på kinder, ofta blank i pannan och/eller näsan. Kan flaga vid t.ex. ögonbryn eller näsvingar. Torr hy - fnasig hy, flagar lätt. Normal - varken torr eller glansig.


Ett av dom vanligaste problemen är att man lätt går vilse bland alla olika produkter inne i affären, och man vet inte riktigt vad man ska ta. Det finns puderfoundation, flytande foundation, foundation i mousse-form, spray-on foundation, färgad dagcreme och många andra varianter. Så hur vet man vilken foundation som passar sig själv?

Om du har fet hy så ska du satsa på en torr foundation, t.ex. mousse eller puder. Det torkar ut det feta och gör att du inte ser glansig ut. Har du däremot torr hy ska du undvika sådana foundations då det framhäver dom torra partierna, och istället satsa på en flytande foundation (gärna en oljebaserad som tillför fukt), eller eventuellt en dagcreme om du inte vill ha något väldigt täckande. Normal hy kan använda nästan alla foundations då den varken är torr eller fet, och blandhyn är den svåraste - du behöver en foundation som både återfuktar och torkar ut. Fråga efter hjälp, dom som jobbar i affören vet vad dom håller på med, och annars kan jag rekomendera Cliniques Superbalanced Makeup, den är dyr men den är oslagbar när det kommer till blandhy. Färgad dagcreme är för övrigt något som passar till alla hudtyper, och är ett jättebra alternativ till foundation på dagarna då den både återfuktar och jämnar ut hudtonen.


Vad ska du använda för att applicera din foundation då?


Dom vanligaste metoderna är med hjälp av fingarna, svamp eller pensel. Det finns både för- och nackdelar med alla tre, men pensel är det alternativ som (enligt mig) är säkrast och mest hygieniskt.

Fingrar. Fördelar - du värmer upp foundationen vilket gör att den är lättare att applicera och lättare att tona ut. Du har bra precision och det blir mer täckande. Det är billigt, du behöver inte köpa något tillbehör till din foundation. Nackdelar - det blir randigt. Även om du kanske inte tror det, så blir det så. Fingeravtryck syns. Det blir inte jämnt. Om du dessutom har moussefoundation eller liknande så du måste stoppa ner fingrarna i burken kommer din foundation bli en bakteriehärd. Visst, låter inte så farligt, men det kommer att synas på din hud när du får finnar, och till skillnad från svamp och pensel så kan du inte slänga svampen eller rengöra penseln för att få bort bakterier.

Svamp. Fördelar - blir ett jämnt resultat, lätt att tona ut och det smälter ihop bra med huden. Inga märken. Nackdelar - ohygieniskt. På svampen samlas det EXTREMT mycket bakterier, och det går inte att tvätta en svamp. Byter du inte ut den tillräckligt ofta kommer du få finnar. Du har inte lika stor precision, och det är väldigt odrygt att använda svamp då den suger upp väldigt mycket foundation som du sedan inte kan få ur den.

Pensel. Fördelar - jämt och framförallt naturligt resultat, lätt att tona ut och blir inga kanter. Stor precision. Drygt, då den inte suger upp någon foundation till skillnad från svampen. Hygieniskt, sålänge du rengör penseln med jämna mellanrum. Billigare än svampen då du endast behöver en foundationpensel som du rengör, istället för att köpa nya svampar när dom blir gamla och äckliga. Nackdelar - om man är ovan blir det lätt ränder. Man behöver öva lite för att få in rätt teknik. Penslar är ofta dyra när man köper dom, om man vill ha en i någorlunda bra kvalité. Du behöver också eventuellt köpa rengöringsmedel till dom, för att kunna rengöra dom ordentligt. Behlver rengöras regelbundet för att inte bli äckliga.

Min favorit är penseln, men sedan är det ju upp till var och en att välja vad man själv vill använda. Självklart kan man använda en blandning av dom, jag brukar t.ex. använda pensel till min foundation och sedan dutta lite extra med fingrarna under ögonen eller på finnar, då jag oftast inte använder någon concealer.

Nu kommer några av dom viktigaste delarna, concealer och puder. Concealer används för att täcka över finnar, mörka ringar, ljusa upp, framhäva och ta bort rodnader. Concealern lägger du på EFTER foundationen, för annars kommer du bara smeta runt den. Använd fingret eller en pensel, helst en pensel då det är mer hygieniskt (om du rengör dina penslar). Dutta och tona ut så det inte är några synliga kanter - svårare än så är det inte. Gul concealer används på blåa partier (under ögonen, synliga blodkärl), grön concealer används på röda partier (näsvingar, rodnander, finnar) och en hudfärgad kan användas lite varstans.

Puder är något som är jätteviktigt. Varför? Dels suger det upp fetter som bildas under dagen, och dels så gör det att din foundation sätter sig. Utan puder fixeras aldrig foundationen, vilket gör att den lättare smetas ut under dagen. Självklart ska du inte ösa på med puder bara för det, utan i lagom mängd (jag brukar ta jättelite) för att se till att det inte blir "kakigt" eller lägger sig i rynkor eller fina linjer. Så skippa inte pudret!

Bronzer räknas väl också in som ett puder - men detta ska aldrig användas som ett vanligt puder! Ta aldrig bronzer i hela ansiktet, det blir sjukt onaturligt och du kommer se ut som en fjortis. Bronzer ska man ta väldigt lite av, och endast på ansiktets höga punkter - vilket är kindbenen, pannan, näsan och hakan. Där solen träffar först (där du lättast bli solbränd/röd när du solar), med andra ord. Kan också användas som ett roug, eller för att framhäva kindbenen eller för att ge en illusion av att aniktet är smalare/bredare.

Okej, övrigt nu då. Saker som kan vara bra att använda men som kanske inte är helt nödvändigt.

Highlighter - för att du kan framhäva delar av ansiktet samt skapa en illusion av t.ex. högre kindben eller smalare näsa.
Primer - appliceras efter din dagcreme men före din foundation, och används för att jämna ut din hudton ytterligare och för att ge din foundation en bra bas så den håller längre. Bra vid t.ex. fotograferingar.
Facemist - fixerar ditt smink och får det att sitta längre, samtidigt som det återfuktar huden och i vissa fall ger lite solskydd.

- Brunkräm är inte samma sak som foundation.
- När du ska testa din foundation i affären, gör aldrig det på handryggen, i ansiktet eller handleden för då blir det garanterat fel färg! Bästa stället att testa på är din hals. Handryggen är för mörk, handleden är för ljus, och i ansiktet har man ofta rodnader vilket gör att man lätt tar fel nyans. Tänk också på din underton - har du gul, neutral eller röd underton?
- Köp hellre en för ljus foundation än en för mörk. Du kan lätt göra så den ljusa ser mörkare ut med puder eller bronzer, men en för mörk foundation går inte att göra ljusare och du kommer garanterat få ränder i ansiktet. Tänk på det, även om du planerar att sola solarie eller liknande.
- Var nogrann med sminkborttagningen, så kommer du få en finare hud!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback